JOTA - Spejdermøde Over Radioen

Jumpstory -

JOTA står for Jamboree on the Air og er et virtuelt spejdermøde, hvor omkring en halv million spejdere verden over mødes til et virtuelt jamboree.

JOTA, der også kaldes JOTI (Jamboree on the Internet), finder sted hvert år i tredje weekend i oktober. Tidligere har amatørradio været måden, hvorpå man kom i kontakt med andre JOTA-deltagere, men i dag anvendes også internettet.

Formålet med JOTA

Formålet med JOTA er, at det skal give spejderne mulighed for at få kontakt med andre spejdere fra både ind- og udland. Samtidig skal det give spejderne mulighed for at lære kortbølgeradio og elektronik at kende.

JOTA begyndte lidt ved et tilfælde. Historien går længere end 100 år tilbage, hvor engelske spejdere anvendte kortbølgeradio og trådløs telegrafi til at kommunikere med. 

Ved 50-års jubilæet for spejderbevægelsen i 1957, var der til verdensjamboreen i England flere spejderledere, der havde medbragt deres kortbølgeradioer. 

Den opsatte radiostation blev så stort et hit, at Leslie Mitchell foreslog, at man skulle holde en jamboree over radioen året efter. Den 10. og 11. maj 1958 var dermed den første officielle JOTA. 

Her deltog omkring 60 stationer, hvoraf de 20 var fra Storbritannien. Håbet blev hurtigt, at det kunne blive til en årlig og tilbagevendende begivenhed. 

Arbejdet med at organisere JOTA overtog Drengespejdernes Verdenskontor i 1959. Det andet JOTA blev afholdt i tredje weekend i oktober 1959. Det første JOTA i Danmark fandt sted i 1968 efter tre års forarbejde. 

JOTA er med årene blevet endnu større. I takt med internettets udbredelse er det vokset endnu mere, da internettet giver spejderne helt nye måder at kommunikere på.

Tak til avXperten

Vi takker til sidst avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et kæmpe udvalg af smart elektronik som fx bluetooth høretelefoner eller en ny powerbank i avXpertens store udvalg.