Hvad Er Jota? Årets Store Spejderbegivenhed

Pixabay -

Jota er blandt årets helt store spejder- og radiobegivenheder, når omkring en halv million spejdere fra hele verden samles til det årlige virtuelle jamboree. Jota står nemlig for Jamboree on the Air og dækker over, at den store spejderaktivitet foregår over radioen.

Det første Jota blev afholdt i 1957, hvorefter det har udviklet sig til en større og større begivenhed, der i dag tællere spejdere fra en lang række lande. Den årlige begivenhed er altid den tredje hele weekend i oktober.

Hvad laver man til Jota?

Til Jota bruger spejderne radioen til at komme i kontakt med andre spejdere. Det var oprindeligt den klassiske amatørradio, der bruges ved Jota. I dag anvendes internettet også, hvilket blot har tilføjet flere elementer til Jota. Jota kaldes nu også for Joti - Jamboree on the Internet - men grundtanken er den samme.

Hele essensen i Jota er, at spejderne lærer de forskellige tekniske hjælpemidler at kende, så de kan bruge disse til at komme i kontakt med andre med. 

Selvom det første Jota fandt sted i 1957, så kom det første gang til Danmark i 1965. Det var dog først i 1968, at det første registrerede spejderkaldesignal blev registreret i Danmark.

Der deltager omkring 65 Jota-stationer i Danmark, mens antallet af deltagende lande er oppe på flere end 110 lande. Jota er dermed blevet verdens største spejderbegivenhed, selvom deltagerne alle deltager fra hver deres placeringer.

Den tredje hele weekend i oktober, har siden den anden udgave af Jota altid været den faste Jota-weekend.

Tak for støtten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik og tilbehør hertil som fx en pladespiller med tilhørende højttalere og utallige andre smarte gadgets, kabler og andet på avXpertens webshop.