Hvad Står FM For?

Pixabay -

FM kan stå for flere ting. Når det gælder radio, så står FM for frekvensmodulation. Frekvensmodulation er en teknik, der overfører information fra afsender til modtager i form af radio- eller ledningsbåret information.

Når man taler om FM, så bruges begrebet oftest med henvisning til brugen af VHF-frekvensbåndet fra 88-108 MHz, der er de frekvensbånd, som anvendes til at udsende radio på - det såkaldte FM-radio.

FM er din radio

For de fleste er FM nærmest ensbetydende med radio. AM og FM. FM anvendes dog også en både politiet, brandvæsen og lignende, så det er ikke kun kommerciel radio eller public service-stationer, der anvender FM. 

Fordelen ved FM kontra AM er, at du med FM opnår et bedre signal:støj forhold, end du gør ved AM. Forbedringen er op til 20 dB, når du ser på de rigtig gode FM-demodulatorer. 

Ulempen ved FM er dog, at det tager meget båndbredde, når der skal opnås disse signal til støj-forhold. 

En nedlukning af FM-nettet i Danmark har flere gange været på tale. I Norge er FM-nettet allerede lukket ned, idet man her er gået over til at sende radio via DAB.

I Danmark er udviklingen ikke helt det samme sted, da kun omkring en tredjedel af de danske radiolyttere anvender DAB. Fra politisk side er der derfor aftalt, at man udskyder denne beslutning til, at mindst 50% af de danske radiolyttere lytter til radio via DAB.

Udfordringen er dog, at FM faktisk giver en bedre lydkvalitet, end det som DAB+ kan tilbyde. Det har derfor lange udsigter til, at FM-nettet nedlægges i Danmark.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik, heriblandt moderne versioner af DVD afspiller eller stereoanlæg til afspilning af dine gamle medier.