Hvad Er SSTV ?

Pixabay -

SSTV, hvad er det? SSTV står for Slow Scan Television. SSTV er en metode til at transmittere billeder på. Metoden anvendes oftest af amatørradiofolk, der anvender metiden til at sende og modtage statiske billeder via radio.

Et andet udtryk for SSTV er smalbånds-tv. Mens analog tv bruger mindst 6 MHz bredde for at sende 25-30 billeder i sekundet, så bruger SSTV kun op til 3 kHz for at sende. Det tager derfor længere tid at sende billederne med SSTV, end det gør med en analog forsendelse.

Sådan bruger du SSTV

Grundet den mindre båndbredde tager det ikke overraskende længere tid at overføre billeder med SSTV, end hvis man havde valgt en analog metode. Med SSTV tager det fra omkring otte sekunder og helt op til fem minutter at sende et billede fra afsender til modtager.

SSTV har eksisteret siden omkring 1990, men har aldrig opnået den store opmærksomhed eller anvendelse. Årsagen til det er, at teknologien omkring SSTV har været for dyr og kompliceret.

Samtidig er behovet for at anvende dette udstyr til at sende billeder med simpelthen ikke eksisterende. I dag anvendes der computere og mobiltelefoner til at sende billeder med.

Her kan de nye teknologier gøre det både hurtigere, samtidig med at de kan sende mere og større data, end SSTV kan. 

Anvendelsen af SSTV vil derfor næppe blive større fremover, da teknologien simpelthen ikke kan opfylde behovet eller konkurrere med de øvrige teknologier på markedet. Så, så længe der er internet, især med udrulningen af 5G, så reduceres behovet for SSTV markant med hver dag, der går.

Vi takker for støtten

Til sidst siger vi tak til avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop kan du finde et gigantisk udvalg af elektronik, heribliandt kabler, gadgets og sjove enheder som fx en metaldetektor til den nysgerrige hobbyperson.