Hvad Er Morsekode? Grundlæggende Viden

Markus Spiske -

Hvis du spørger dine bedsteforældre, så vil de måske fortælle dig, at de på et eller andet tidspunkt har prøvet at kommunikere med hinanden via morsekode. Kender du nogle, der har gjort sig inden for søfart, så kender de helt sikkert til morsekode. 

Hvad er morsekode? Morsekode er en kommunikationsform, der tidligere har været meget anvendt inden for søfart. I dag bliver det ikke længere brugt professionelt, men bruges stadig som underholdning, blandt andet bruger spejdere det stadig til tider som en sjov øvelse.

Morsekode er altså en måde at kommunikere på, hvis man ikke har mulighed for at snakke sammen med ord. I stedet kan man bruge morsekode, der bliver formidlet ved hjælp af lys eller lyd. 

Morse er i bund og grund prikker og streger, som man kan aflæse. Et bestemt antal og rækkefølge af prikker og streger danner tilsammen et bogstav. Bogstaverne danner så ord, som til sidst danner sætninger. 

For at modtage og sende morsekode, skal man bruge en morsenøgle, så man kan tyde prikkerne og stregerne. Man kan også bruge lys, hvor et langt lys er en prik, og et kort lys er en prik. 

Du kan eksempelvis kommunikere med naboen ved hjælp af en lommelygte, hvilket har været brugt flittigt dengang, der ikke fandtes telefoner, og andre ikke måtte opgange kommunikationen.