Hvad Er MF?

Jumpstory -

MF står for mellembølger eller mellemfrekvens. Mellembølger er radiobølger, der ligger i området mellem 300 kHz og 3 MHz. Mellembølger har et korresponderende bølgelængdeinterval i vakuum på 100 til 1000 meter. Af den årsag kaldes mellembølger også for hektometerbølger.

Mellembølgerne omfatter radiobølger på mellembølgebåndet og noget af kortbølgebåndet. Det er dog meget få radiostationer, der anvender mellembølger til at sende på i dag.

Mellembølger - Hvad bruges de til?

Tidligere var der faktisk mange radiostationer, der sendte radio via mellembølger. Her var der faktisk flere radiostationer, der sendte på enten kort-, mellem- eller langbølgebåndet.

Det har dog ændret sig siden. Da Radio208 fra Ishøj i december 2019 begyndte at sende på mellembølger, var det første gang i otte år, at en dansk radiostation sendte radio via mellembølger.

Danmarks Radio var i 2011 stoppet med at sende mellembølgeradio fra Kalundborg, mens Radio208 var den første radiostation til at sende på mellembølgebåndet i København siden 1978.

Mellembølger anvendes derfor ikke meget i dagens Danmark, da mere og mere radio er flyttet over til DAB-radio eller online, som streamer det via internettet. 

Mellembølger har i modsætning til langbølger ikke en konstant lang rækkevidde døgnet rundt. Mellembølgerne har derfor sine begrænsninger, når der er tale om kommerciel radio eller tilsvarende grad. 

Det er derfor svært at se, hvorfor radiostationer skal vælge mellembølger i dagens Danmark, hvis der tænkes kommercielt, da mellembølgerne, som navnet indikerer, har sine begrænsninger i forhold til rækkevidden.

Skal du i stedet anvende mellembølger, så er det i stedet oplagt at gøre det til amatørradio over kortere afstande.

Tak for støtten

Til sidst vil vi hurtigt takke vores venner hos avXperten for støtten til dette indlæg. Hos avXperten finder du alverdens elektronik, eksempelvis gaming udstyr eller måske et ekstern DVD drev hvis din computer mangler det.