Hvad Betyder 10-4?

Pixabay -

10-4. Du har sikkert hørt det i forbindelse med film og tv-serier, hvor der anvendes radiokommunikation. Begrebet stammer fra 10-kodesprog, som blandt andet politiet anvender. Det bruges også af andre folk, der anvender kodesprog, når de benytter sig af radiokommunikation.

En 10-4 betyder, at meldingen er modtaget eller at det er okay. Det anvendes derfor ofte ganske positivt, hvilket også har medført, at det i dag er blevet et begreb, der anvendes at mange, der ikke benytter sig af radiokommunikation.

Kultfilm har udbredt brugen af 10-4

Mens brugen af 10-kodesprog begyndte i 1960'erne, så var det i slutningen af 1970'erne, at begrebet for alvor begyndte at blive anvendt bred.

Her er det især kultfilmen fra 1978, Convoy, der har været stærkt medvirkende til, at begrebet fik en folkelig appeal, da mange tog det til dig efterfølgende.

Filmen Convoy omhandler den karismatiske lastbilschauffør, Rubber Duck, spillet af Kris Kristofferson, der på grund af sin høje fart fanger den lokale sherifs opmærksomhed i takt med, at han suser igennem delstaten Arizona med sømmet i bund.

Køreturen udvikler sig til en sand menneskejagt, hvor flere og flere lastbiler slutter sig til konvojen, der har kurs mod New Mexico.

Filmen har en score på 6,4 på IMDB men er alligevel gået hen og er blevet en kultfilm. Det er især filmens opgør med autoriteterne og de karismatiske personligheder i filmen, der har været medvirkende til det.

Netop det karismatiske brug af 10-4 er også årsagen til, at udtrykket stadig anvendes over det meste af verden i dag - også blandt folk der ikke kører hverken lastbil, arbejder hos politiet eller på anden måde anvender radiosprog.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et enormt udvalg af smart elektronik hos avXperten, heriblandt smarte Ubiquiti routere og access points til at booste dit netværk og få en optimal netværksopsætning i hjemmet eller på jobbet.